Składniki:
- 4 młode cukinie
- 30 dag. makaronu wstążki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 30 dag. piersi z indyka
- pieprz, sól
- 50 ml. białego wina
- 15 dag. creme fraiche
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka bulionu instant
- 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
Sposób przyrządzenia:
Cukinię przekroić wzdłuż , oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy, a na 2 minuty przed końcem gotowania dodać cukinię. Po ugotowaniu osączyć. Mięso pokroić w kawałki i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem. Piec na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty. Przełożyć do rondelka i pozostawić pod przykryciem. Na patelnię wlać wino, dodać bulion instant, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje. Do sosu dodać creme fraiche i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Makaron wymieszać z mięsem i sosem i wyłożyć na talerze.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad