Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z cukinią i indykiem

Składniki:

  • 4 młode cukinie
  • 30 dag. makaronu wstążki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 dag. piersi z indyka
  • pieprz, sól
  • 50 ml. białego wina
  • 15 dag. creme fraiche
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka bulionu instant
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku

Sposób przyrządzenia:
Cukinię przekroić wzdłuż , oczyścić z nasion i pokroić w cienkie plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy, a na 2 minuty przed końcem gotowania dodać cukinię. Po ugotowaniu osączyć. Mięso pokroić w kawałki i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, doprawić solą i pieprzem. Piec na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty. Przełożyć do rondelka i pozostawić pod przykryciem. Na patelnię wlać wino, dodać bulion instant, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż płyn odparuje.  Do sosu dodać creme fraiche i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Makaron wymieszać z mięsem i sosem i wyłożyć na talerze.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *