Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasto francuskie

Cebulowe paluszki

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko 300 g cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka maku sól cukier Sposób wykonania: Ciasto rozmrozić. W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, po czym oprószyć ja solą oraz 1 łyżeczką cukru, zarumienić. Następnie rozsmarować ją na cieście. Ciasto złożyć na pół, lekko rozwałkować…

Paluszki francuskie z serem

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko 80 g startego sera słodka papryka w proszku Sposób wykonania: Ciasto rozmrozić lekko rozwałkować po czym pokroić na paski 2×10 cm. Ułożyć paseczki na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posmarować je jeszcze roztrzepanym  jajkiem i posypać startym serem oraz szczyptą papryki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni…

Francuskie ciasteczka z rodzynkami

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 50 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka rumu cynamon Sposób wykonania: Ciast francuskie rozmrozić. W między czasie 2 łyżki cukru utrzeć z rumem. Następnie resztę cukru utrzeć z masłem po czym posmarować nim ciasto. Rozsypach na cieście jeszcze rodzynki i oprószamy go cynamonem. Ciasto…

Cebula pieczona w cieście francuskim

Składniki: płat ciasta francuskiego 4 cebule 1 żółtko łyżka masła Sposób wykonania: Z ciasta francuskiego wyciąć 4 duże kwadraty. Następnie na sodoku każdego kwadratu ułożyć cebulę i wszystkie 4 końce zlepić na wierzchu. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem aby się nie rozkleił. Przełożyć tak przygotowane cebule do brytfanki wysmarowanej masłem i wstawić do lodówki na około…

„Szybka śliwka”

Składniki opakowanie ciasta francuskiego śliwki ( mogą być mrożone ) cukier waniliowy galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa jajko cukier puder Etapy przygotowania:W szklance wody rozpuszczamy ok pół opakowania galaretki ( można tez całą ) i schładzamy. W między czasie ciasto kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości ale tak by na każdym z nich zmieściła sie śliwka i miała…