Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie jabłka 3 sztuki cukier 2 łyżki jajko 1 sztuka cukier puder 4 łyżki orzechy włoskie posiekane 15 dag Sposób przyrządzenia:Jabłka należy umyć i wydrążamy z nich gniazda nasienne, pokroić je wkawałki, dusić je wraz z cukrem oraz niewielką ilością wody na mus,następnie przestudzić i zmieszać z orzechami. Rozmrożone ciasto pokroićw…
Tag: ciasto francuskie
Jabłka
Jabłka w szlafroczkach
by jessica • • 0 Comments
Składniki: 4 jabłka 250 g francuskiego ciasta żółtko 2 łyżki mleka 50g migdałów pokrojonych w pałeczki 4 łyżki syropu klonowego Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Wykrawamy 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku kwadratu układamy obrane wydrążone jabłko (wypełnione migdałami i syropem). Składamy po przekątnej. Rogi zlepiamy, Przykrywamy krążkiem. Powierzchnię posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.…
Wędliny
Biała kiełbasa we francuskim cieście
by Renata Kałużna • • 0 Comments
Składniki: 1kg białej kiełbasy 20 dag ciasta francuskiego łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej żółtko tłuszcz Sposób wykonania: Białą kiełbasę opłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, parzyć 15min. Wyjąć, ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i posypać przyprawą ziołową, docisnąć dłonią. Pokroić w wąskie paseczki. Złożyć je po dwa razem. Zimną kiełbasę pokroić na kawałki o długości 10-15 cm.…
Ryby
Koperty z farszem tuńczykowym
by Goplana • • 0 Comments
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym pół świeżej papryki 4 ogórki konserwowe mała cebula dwie łyżeczki musztardy jajko pieprz Etapy przygotowania Ciasto rozkładamy na blasze i kroimy w kwadraty. Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy z musztardą, pieprzem, pokrojoną w kosteczkę papryką i ogórkami oraz cebulą. Farsz nakładamy na kwadraciki i…
Ciastka
Francuskie ciastka z czekoladą
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 30 dag mrożonego ciasta francuskiego 10 dag czekolady czekoladowa posypka Sposób wykonania;Ciasto francuskie rozmrozić po czym go rozwałkować i wyciąć z niego podłużne ciasteczka.Następnie ułożyć je na blasze schłodzonej wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.Połowę upieczonych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i przykryć resztą ciasteczek.Delikatnie je docisnąć, polać czekoladą…