Składniki: mrożone ciasto francuskie 250 g jeżyn 250 g winogron 50 g herbatników ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki zmielonych goździków 2 jajka ½ szkl. śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Ciasto lekko rozmrozić po czym wyłożyć ciastem dno i boki formy skropionej zimną wodą. Następnie ciasto posypać pokruszonymi herbatnikami a na…
Tag: ciasto francuskie
Ciasta czekoladowe
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 żółtka 100 g mielonych migdałów ½ łyżeczki aromatu rumowego słoik brzoskwiń Sposób wykonania: Mleko zagotować razem z cukrem po czym dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać aby masa zgęstniała, wówczas dodać do niej migdały…
Ciasta
Ciasto francuskie z owocami
by Ksymena Spychała • • 0 Comments
Jabłka
Jabłka w cieście francuskim
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie żółtko łyżka mleko 4 kwaskowate jabłka 4 łyżki miodu 4 łyżki posiekanych orzechów Sposób wykonania: Ciasto cienko rozwałkować po czym pokroić je na kwadraty, które obejmą jabłka. Następnie jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżce orzechów wymieszanych z miodem. Owinąć jabłka ciastem, brzegi żółtkami roztrzepanymi z…
Ciastka
Ciasteczka francuskie z imbirem
by Mariola Turowska • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie 2 żółtka 4 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki imbiru Sposób wykonania: Cisto lekko rozmrozić. Żółtka roztrzepać z cukrem i imbirem po czym posmarować nimi ciasto. Pokroić ciasto na kwadraciki, które ułożyć na blasze wypłukaną zimna wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.