Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 25 dag łuskanego grochu cebula łyżka masła 2 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Namoczony groch ugotować w wodzie w której się moczyły. W między czasie kapustę udusić do miękkości na małym ogniu. Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać ją do kapusty razem z grochem. Całość dokładnie…
Tag: cebulka
Sałatki
Mizeria po ukraińsku
by Jolanta Skonieczna • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ogórków pęczek zielonej cebulki Sos: 5 łyżek śmietany sok z ½ cytryny pęczek szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w krążki. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i polać ogórki i cebulkę. Całość delikatnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Sałatki
Nasączona sałatka ziemniaczana
by Gosia Chmura • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 150 g cebuli 100 ml wywaru wołowego 2 łyżki soku z białego wina 4 łyżki oleju sól pieprz cukier puder Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry po czym dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wywar podgrzać z dodatkiem octu i polać nim sałatkę.…
Jabłka
Jabłka duszone z cebulą
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek 2 cebule 5 dag słoniny sól cukier majeranek Sposób wykonania:Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na stopionej słoninie.Następnie dodać do niej jabłka, oprószyć solą oraz majerankiem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości jabłek. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Annę
Pieczarki
Pieczarki z jajkami na twardo
by Edyta • • 0 Comments
Składniki: 400 g pieczarek 4 jajka 2-4 łyżki oleju 2 łyżeczki octu sól pieprz koperek Sposób wykonania: Pieczarki zalać osoloną wodą po czym je odcedzić i pokroić. W między czasie jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Całość wymieszać, skropić olejem i octem oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…