Składniki:
- 1 kg wołowiny mielonej
- cebula
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szkl mąki
- 3 szkl wody
- łyżeczka sosu Worcester
- 1 ½ szkl ketchupu
- łyżeczka sproszkowanego chili
- 16 kromek ciemnego pieczywa
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej 4 kromki bułki 4 cienkie plasterki pasztetu ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżeczka startego parmezanu Sposób wykonania: Polędwice wołową pokroić na plastry. Następnie kromki bułki posmarować masłem oraz pasztetem po czym ułożyć na nich mięso. Lekko docisnąć ręką po czym oprószyć solą, pieprzem oraz rozmarynem.…
Składniki: 30 g masła 1 czerstwa bułka 100 g zmielonej szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sposób wykonania: Smalec utrzeć na puszystą masę po czym dodać bułkę namoczoną w mleku, jajko, szynkę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formujemy małe kluseczki, które gotować bezpośrednio w zupie lub w osolonym wrzątku.
Składniki: 500 g czerstwych bułek 2 szkl mleka 2 jajka 100 g cukru 500 g jabłek 100 g masła 60 g rodzynek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Bułki pokroić w kostkę po czym zalać mlekiem wymieszanym z jajkiem, odstawić na kilka minut. W między czasie obrane jabłka pokroić na plasterki po czym wymieszać…