Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z czerstwej bułki

 

Składniki:

 

  • 10 dag słoniny
  • 30 da czerstwej bułki
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki
  • sól

Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na rozgrzanej patelni  po czym skwarki wyjąć na powstały tłuszcz wrzucić 2/3 bułki pokrojonej w kostkę.
Trzymać na średnim ogniu aż bułki staną się złociste.
Następnie do mleka wbić jajka i całość dokładnie wymieszać, wówczas wrzucić jeszcze ostygnięte grzanki oraz resztę bułki i ponownie wymieszać.
Całość odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać jeszcze mąkę oraz sól do smaku.
Wymieszać i z powstałej masy nabierać łyżką kawałki ciasta, które wrzucać na osolony wrzątek.
Gotować około 15 minut na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *