Składniki:
- 10 dag słoniny
- 30 da czerstwej bułki
- ½ l mleka
- 2 jajka
- 1 szkl mąki
- sól
Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na rozgrzanej patelni po czym skwarki wyjąć na powstały tłuszcz wrzucić 2/3 bułki pokrojonej w kostkę.
Trzymać na średnim ogniu aż bułki staną się złociste.
Następnie do mleka wbić jajka i całość dokładnie wymieszać, wówczas wrzucić jeszcze ostygnięte grzanki oraz resztę bułki i ponownie wymieszać.
Całość odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać jeszcze mąkę oraz sól do smaku.
Wymieszać i z powstałej masy nabierać łyżką kawałki ciasta, które wrzucać na osolony wrzątek.
Gotować około 15 minut na małym ogniu.