Składniki:
- 25 dag chudego mielonego mięsa
- 1 kieliszek sherry
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 1 goździk
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zazłocić na rozgrzanej oliwie, po czym dodać mięso i trzymać na ogniu około 6 minut.
Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Całość oprószyć mąką i cały czas mieszając gotować około 3 minut.
Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wino i dusić kolejne 5 minut.
Następnie wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać goździk, posiekany czosnek, listek laurowy oraz natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotować ostanie 20 minut do zgęstnienia sosu.