Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z mielonego mięsa z odrobiną sherry

 

Składniki:

 

  • 25 dag chudego mielonego mięsa
  • 1 kieliszek sherry
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 1 goździk
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę zazłocić na rozgrzanej oliwie, po czym dodać mięso i trzymać na ogniu około 6 minut.
Po tym czasie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Całość oprószyć mąką i cały czas mieszając gotować około 3 minut.
Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wino i dusić kolejne 5 minut.
Następnie wlać bulion i całość doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać goździk, posiekany czosnek, listek laurowy oraz natkę pietruszki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotować ostanie 20 minut do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *