Składniki:
- 2 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- kilka suszonych śliwek
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynków
- 4 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 cytryny
- 3 dag piernika
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, po czym rozprowadzić całość bulionem.
Wówczas dodać goździki, ziele angielskie, liść laurowy, śliwki oraz piernik.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i wlać czerwone wino oraz dodać sparzone wrzątkiem rodzynki oraz obrane ze skórki migdały.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.