Składniki:
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- ½ małego selera
- 10 dag mielonego mięsa drobiowego
- 5 dag kurzych wątróbek
- 1 łyżka tłuszczu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 1 szkl rosołu
- zioła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę oraz seler.
Gdy cebula zmięknie wówczas dodać jeszcze mięso i całość smażyć około 6 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną wątróbkę i nadal smażyć przez kolejne 3 minuty.
Następnie wlać wino, rosół oraz ketchup.
Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut.