Składniki:
- 55 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki żytniej
- 200 ml wody
- 380 g dobrego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 4 dkg rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Składniki: 1 kg filetów z węgorza 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety z węgorza podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w "skłóconym" jajku i obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej,…
Składniki: 3 młode, obrane, pokrojone w plastry kalarepy mąka pszenna 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kalarepki obrać, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, przyprawić solą i pieprzem. Jajka zmiksować. Każdy plaster kalarepy obtoczyć dokładnie w mące, zamoczyć w jajku i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze nagrzanym oleju po…
Składniki: 75 dkg podzielonych na porcje filetów z pangi olej 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka majonezu szczypta cebuli w proszku szczypta pieprzu ½ szklanki tartej bułki 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Odpowiednio duże naczynie żaroodporne posmarować olejem. W miseczce wymieszać sok z limonki, majonez, cebulę i pieprz.…
Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego estragonu 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła ½ szklanki tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzepę dokładnie umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 12 minut, odcedzić.…