Składniki: 24 kromki z bagietki pokrojonej skośnie 50 dkg oczyszczonych szparagów 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku tarty ser Sposób przyrządzenia: Kromki z bagietki obrumienić w piekarniku( po 1 minucie z każdej strony). W rondlu zalać szparagi minimalną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą, obsączyć. Tak…
Tag: bułka
Listy
Grzanki ze szparagami
by Kasia Polak • • 0 Comments
Składniki: 24 kromki z bagietki pokrojonej skośnie 50 dkg oczyszczonych szparagów 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku tarty ser Sposób przyrządzenia: Kromki z bagietki obrumienić w piekarniku( po 1 minucie z każdej strony). W rondlu zalać szparagi minimalną ilością wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą, obsączyć. Tak…
Listy
Chrupiące kanapki
by Anna Makuła • • 0 Comments
Składniki: op. chrupkiego pieczywa 20 dag wędzonego ryby ząbek czosnku jajko sól pieprz 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Rybę zemleć w maszynce. Następnie jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać, dodać do ryby. Czosnek również posiekać i dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powstałą pastą posmarować kromki…
Pizza
Mini pizze Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 bułka paryska 20 dkg pieczarek 1 duża cebula 20 dkg szynki drobiowej 5 łyżek masła 3-4 ząbki czosnku 30 dkg żółtego sera gouda zioła prowansalskie liście sałaty Sposób przyrządzenia: Bułkę paryską kroimy na kromki o grubości ok. 1 cm. Każdą kromkę nacieramy zmiażdżonym uprzednio czosnkiem i smarujemy połową masła. Pieczarki kroimy w kosteczkę,…
Dodatki
Bułki w masie jajecznej
by Kazimierz Majewski • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mleka 5 dag cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka 2 żółtka 4 plastry czerstwej bułki maślanej Sposób wykonania: Jajka, żółtka , mleko, 5 dag cukru i cukier waniliowy roztrzepać. Następnie maczać w powstałej masie plastry bułki, które smażyć na rumiano po 4 minuty z każdej strony.