Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masła sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać. Doprawić…
Tag: bulion
Kurczak
Kurczak w sosie z mango
by Marianna Stanik • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju arachidowego 500 g filetów z piersi kurczaka 1 cebula 2 łyżeczki curry 1 szkl. bulionu 1/3 szkl. sosu z czatnej z mango 1 łyżeczka kolendry suszonej 1 łyżeczka suszonej mięty 1 czerwona papryka 100 g liści szpinaku 1/3 szkl. uprażonych orzechów nerkowca Sposób wykonania: Kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju po czym…
Zupa Grzybowa
Zupa cebulowo-grzybowa
by Ewelina Polok • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki masła 170 g mieszanki grzybów ½ szkl. cebuli pokrojonej na plasterki 4 szkl. rosołu wołowego ¼ szkl. wytrawnego sherry ¼ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki startego parmezanu tymianek Sposób wykonania: Grzyby oraz cebulę wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, smażyć około 8 minut. Po tym czasie wlać sherry oraz rosół. Wymieszać i…
Ogórki
Ogórki duszone
by Anna Pyka • • 0 Comments
Składniki: 6-10 świeżych ogórków 1 cebula ½ łyżki mąki 1 szkl. bulionu 1 szkl. bulionu z kostki sól ½ szkl. śmietany Sposób wykonania: Obrane ogórki pokroić na plasterki, które oprószyć solą i odstawić na 30 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, wówczas wymieszać ja z ogórkami. Trzymać nadal na małym ogniu,…