Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Karp Martyny

Składniki: 75 dag fileta z karpia 1 łyżeczka soli 4 dymki olej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka chlii 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sojowego Sposób wykonania: Filety pokroić w kostkę, którą smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2 min. W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć chili oraz imbir, wówczas dodać…

Świąteczna pieczeń z polędwicy wołowej

Składniki: 1 polędwica wołowa ok. 1,5 kg Zaprawa: 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka sosu do steków 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżeczki posiekanego czosnku 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zaprawy wymieszać. Polędwice oczyścić z błon i resztek…

Wigilijna płoć z piekarnika

Składniki: 1 kg płoci lub innej drobnej ryby sok z 2 cytryn 1 szklanka oleju 4 posiekane ząbki czosnku szczypta oregano sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, sprawić, ponownie umyć i osuszyć. Ryby przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Tuszki ryby umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym, dodać olej, czosnek, sok z cytryny…

Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku

Ciasto Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki zimnej wody Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę. Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki. Używając wałka uformować odpowiednio duży płat…

Schab z aromatycznym farszem

Składniki: 2,5 kg  grubego schab bez kości 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać…