Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Karp zapiekany z zmienikami

Składniki: 800 g filetów z karpia 800 g ziemniaków 2 pomidory 4 zielone papryki 200 ml kwaśnej śmietany 100 g surowego wędzonego boczku 5 łyżek mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 100 g masła 2 cebule sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić i pokroić w plastry. Następnie w filetach…

Karp z suszonymi jabłkami

Składniki: 1 karp 200 ml octu winnego 100 ml jasnego piwa 1 łyżka masła po 5 goździków, ziela angielskiego, ziaren pieprzu 1 szkl. pokruszonego suchego chleba 10 dag suszonych jabłek ½ łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka posiekanej bazylii cukier sól pieprz Sposób wykonania: Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić…

Karp w czerwonym winie

Składniki: 2 kg karpia sól 1 l wina czerwonego cynamon 300 ml bulionu 50 ml octu winnego 2 łyżki oliwy 1 cytryna cukier 4-5 goździków Sposób wykonania: Karpia oprószyć solą oraz cynamonem po czym pokroić w dzwonka. Następnie przełożyć rybę do rondelka, zalać ją winem, bulionem i octem. Dodać jeszcze goździki, oliwę, cukier oraz cytrynę…

Karp duszony w piwie Igi

Składniki: 1 karp 2 cebule 3 łyżki masła bułka tarta masło szczypta tymianku 2 listki laurowe ½ l jasnego piwa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej Następnie cebule pokroić w talarki, które poddusić na rozgrzanym maśle. W między czasie karpia ułożyć w…