Składniki:
- 1 karp
- 200 ml octu winnego
- 100 ml jasnego piwa
- 1 łyżka masła
- po 5 goździków, ziela angielskiego, ziaren pieprzu
- 1 szkl. pokruszonego suchego chleba
- 10 dag suszonych jabłek
- ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Karpia pokroić w dzwonka, które oprószyć solą, pieprzem oraz skropić octem winnym, odstawić na 2 godziny.
W między czasie piwo podgrzać z dodatkiem masła i przypraw korzennych, wówczas dodać niego karpia razem z zalewą w której się moczył.
Dodać jeszcze chleb i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 35 minut.
Po tym czasie dodać sparzone wrzątkiem pokrojone jabłka, skórkę cytrynową oraz cukier do smaku.
Dusić ostanie 10 minut.