Składniki: 1 kg podzielonego na porcje filetu z karpia lub łososia 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 obrane ząbki czosnku mąka olej, masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie przyprawione filety rybne obtoczyć w mące, obrumienić na gorącym oleju. Ugotowane ziemniaki wymieszać z łyżką masła, dodać…
Tag: boże narodzenie
Karp
Karp w krążkami panierowanej cebuli
by Karina Jarocka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg podzielonego na porcje fileta z karpia lub łososia 50 dkg pokrojonej w grube plastry cebuli 50 dkg pokrojonych w plastry, ugotowanych ziemniaków mąka olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Podzielone na pierścienie plastry cebuli przyprawić, obtoczyć w mące, smażyć w głębokim oleju aż się ładnie zarumienią, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym,…
Karp
Karp pieczony z oliwkami i pomidorami
by Kinga Trawiński • • 0 Comments
Składniki: 1 wyfiletowany karp o wadze około 1,5 kg mąka 25 dkg pomidorów koktajlowych pokrojonych na połowę 5 pokrojony w plasterki oliwek bez pestek 1 łyżka ulubionych, prażonych orzechów olej sól, pieprz sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Filety z karpia (ze skórą) skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni…
Karp
Karp faszerowany grzybami
by Krzysiek Filipowski • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 25 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plastry ½ kostki rozpuszczonego masła 1 jajko 15 dkg tartego, łagodnego w smaku żółtego sera 2 łyżki drobno rozkruszonych krakersów 1 łyżka posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić…
Karp
Karp w sosie piwnym
by Teresa Chojecka • • 0 Comments
Składniki: 1 karp o wadze około 1 kg 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka 1 obrana, pokrojona w plastry cebula ¼ szklanki jasnego piwa masło mąka sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, umyć, osuszyć i wyfiletować. Z kręgosłupa, głowy i warzyw przygotować bulion rybny. Filety podzielić na porcje, przyprawić. Każdą porcję obtoczyć…