Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp pieczony z oliwkami i pomidorami

Składniki:

  • 1 wyfiletowany karp o wadze około 1,5 kg
  • mąka
  • 25 dkg pomidorów koktajlowych pokrojonych na połowę
  • 5 pokrojony w plasterki oliwek bez pestek
  • 1 łyżka ulubionych, prażonych orzechów
  • olej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z karpia (ze skórą) skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć rybę na złoty kolor. Tak przygotowaną rybę ułożyć na blasze do pieczenia, obłożyć pomidorami i oliwkami, posypać orzechami, skropić olejem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C  przez około 10 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *