Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp duszony w piwie Igi

Składniki:

  • 1 karp
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • masło
  • szczypta tymianku
  • 2 listki laurowe
  • ½ l jasnego piwa
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej
    Następnie cebule pokroić w talarki, które poddusić na rozgrzanym maśle.
    W między czasie karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Na rybie rozłożyć cebulę i oprószyć całość tymiankiem.
    Włożyć jeszcze listek laurowy i zalać całość piwem.
    Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *