Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 filetów anchois 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sos: 10 dkg boczku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka śmietany kremowej sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Po 15 minutach porcje ryby od strony…
Tag: boże narodzenie
Listy
Smażony filet z karpia czosnkiem pachnący
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z karpia 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 ząbków czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, ostrym nożem ponacinać skórę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem i koperkiem. Masę wetrzeć w nacięcia skóry, odstawić na 2 godziny. Tak…
Listy
Świąteczna pieczeń rzymska
by Piotr Sieradzan • • 0 Comments
Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 4 jajka 2 duże cebule ½ kg żółtego sera gouda 4 czerstwe bułki 1 szklanka bułki tartej 2 pęczki koperku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Łopatkę wieprzową naciąć tak by tworzyła jeden płat. Mięso mielone połączyć z…
Listy
Świąteczna pieczeń zapiekana z pieczarkami
by Paweł Stanecki • • 0 Comments
Składniki: 2 kg surowego boczku 1 kg pieczarek 30 dkg żółtego sera Gouda 4 cebule 6 ząbków czosnku 8 ugotowanych na twardo jajek 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić,…
Listy
Pieczeń w marynacie z miodu i musztardy
by Weronika Kałuzińska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg schabu bez kości ½ szklanki suszonych śliwek kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego olej Marynata 6 ząbków czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki miodu płynnego kieliszek oleju sól, pieprz do smaku ½ szklanki ostrej musztardy Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać…