Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Karp gotowany w warzywach Iwony

Składniki: 50 dkg małych ziemniaków 1 marchewka 1 mały karp ½ szklanki sosu sojowego 5 łyżek cukru Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić i pokroić w małe dzwonka. Ziemniaki obrać, oczyścić marchewkę. Zagotować ¾  litra wody. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić  ziemniaki marchewkę, oraz dzwonka karpia, gotować na małym ogniu około 10 minut. Wsypać cukier i…

Karp w pomarańczach Iwony

Składniki: 1 sprawiony karp/ około 1 kg/ 20 dkg pieczarek 3 pomarańcze 4 dkg masła 2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku bułka tarta garść świeżych listków mięty Sposób przyrządzenia: Pomarańcze sparzyć, pokroić w plastry razem ze skórką. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Sprawioną rybę ułożyć  w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu…

Karp duszony z warzywami w piwie z miodem

Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 dkg masła 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 łyżeczka miodu ½ szklanki jasnego piwa sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone filety pokroić na porcje. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. W rondlu rozpuścić masło, dodać warzywa, smażyć mieszając…

Karp w sosie z pomidorów i grzybów

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sos: 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki gęstej śmietany kremowej 2 szklanki bulionu rybnego posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia:…