Składniki:
- 1 karp o wadze około 1,5 kg
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej
Sos:
- 10 dkg pieczarek lub grzybów leśnych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki gęstej śmietany kremowej
- 2 szklanki bulionu rybnego
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić, umyć, osuszyć, wyfiletować dokładnie, pokroić na porcje, przyprawić. Z głowy usunąć oczy i łuki skrzelowe, przekroić ją na połowę. Kręgosłup, płetwy i głowę zalać 3 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż 1/3 płynu odparuje. Porcje ryby obtoczyć w wymieszanych mąkach, obsmażyć na złoty kolor, odłożyć. Przygotować sos. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać grzyby i koncentrat pomidorowy, dusić aż cały płyn odparuje. Do rondla dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, dodać przygotowany bulion rybny, przyprawy, mieszając podgrzewać. Dodać śmietanę, wymieszać. Do tak przygotowanego sosu włożyć obrumienione porcje karpia, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański