Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 5 dkg masła
- 2 cebule
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka miodu
- ½ szklanki jasnego piwa
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone filety pokroić na porcje. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. W rondlu rozpuścić masło, dodać warzywa, smażyć mieszając aż odparuje wydzielający się płyn. Dodać karpia, rozpuszczony w piwie miód, przyprawy, doprowadzić do wrzenia, powoli dusić aż ryba zmięknie. Rybę wyłożyć na półmisek, sos zmiksować w blenderze, polać nim porcje ryby. Podawać z białym pieczywem.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański