Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w pomidorach i pieczarkach podany

Składniki:

  • 50 dkg filetów z sandacza
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 pomidory
  • 10 dkg pieczarek
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • grzanki z białego pieczywa
  • sól, pieprz
  • olej

    Sposób przyrządzenia:

    Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim porcje sandacza. Obsmażone porcje ryby wykładać na ręcznik papierowy, aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę dodać pomidory, pieczarki, obrane, rozgniecione ząbki czosnku i wino, przyprawić. Gotować kilka minut. Obrumienione porcje ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy rozkruszonymi grzankami i na 5 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podajemy z ziemniakami piure i jarzynami z wody.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *