Składniki:
- 50 dkg filetów z sandacza
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 pomidory
- 10 dkg pieczarek
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- grzanki z białego pieczywa
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Filety z sandacza umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Porcje ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim porcje sandacza. Obsmażone porcje ryby wykładać na ręcznik papierowy, aby obsączyły się z nadmiaru oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę dodać pomidory, pieczarki, obrane, rozgniecione ząbki czosnku i wino, przyprawić. Gotować kilka minut. Obrumienione porcje ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy rozkruszonymi grzankami i na 5 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podajemy z ziemniakami piure i jarzynami z wody.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański