Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 5 filetów anchois
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej
Sos:
- 10 dkg boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka śmietany kremowej
- sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Po 15 minutach porcje ryby od strony skóry ponacinać, w każde nacięcie wkładać paseczek filetów anchois. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w wymieszanych mąkach i obsmażyć na złoty kolor. Przygotować sos. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć. Dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, smażyć aż stanie się szklista, dodać koncentrat pomidorowy, smażąc nadal wymieszać. Dodać śmietanę i przyprawy, chwilę mieszając podgrzewać. Do sosu włożyć obsmażone porcje karpia i dusić razem 10 minut.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański