Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp nadziewany farszem z pieczarek Iwony

Składniki:

  • karp/około 1 ½ kg/
  • 15 dkg słoniny
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta tymianku


    Sposób przyrządzenia:

    Oczyszczoną rybę natrzeć solą i odstawić na 30 minut. Słoninę  pokroić w kosteczkę i stopić, odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć  na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Tartą bułkę zalać na moment mlekiem i dodać do pieczarek, wbić  jajko i wyrobić farsz, doprawić do smaku tymiankiem,  solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać rybę, spiąć wykałaczkami i w naczyniu żaroodpornym ułożyć na wiórkach masła. Wierzch karpia też obłożyć wiórkami masła. Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut. Pod koniec pieczenia podlać winem i jeszcze chwilę zapiec. Rybę wyjąć na półmisek, a sos zagęścić mąką. Podawać rybę polaną sosem.

1 comment for “Karp nadziewany farszem z pieczarek Iwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *