Składniki:
- karp/około 1 ½ kg/
- 15 dkg słoniny
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- szczypta tymianku
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczoną rybę natrzeć solą i odstawić na 30 minut. Słoninę pokroić w kosteczkę i stopić, odlać nadmiar tłuszczu i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Tartą bułkę zalać na moment mlekiem i dodać do pieczarek, wbić jajko i wyrobić farsz, doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać rybę, spiąć wykałaczkami i w naczyniu żaroodpornym ułożyć na wiórkach masła. Wierzch karpia też obłożyć wiórkami masła. Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut. Pod koniec pieczenia podlać winem i jeszcze chwilę zapiec. Rybę wyjąć na półmisek, a sos zagęścić mąką. Podawać rybę polaną sosem.
1 comment for “Karp nadziewany farszem z pieczarek Iwony”