Składniki:
- ½ kg filetów z fladry
- cytryna
- sól, pieprz cayenne
- 2 puszki groszku konserwowego
- 1 duża cukinia/ 30 dkg/
- 1 duża kalarepka
- 25 dkg marchewki
- kawałek imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej
Sposób przyrządzenia:
Filety umyć, osuszyć, pokroić w paseczki o szerokości około2-3 cm. Cytrynę sparzyć, z połowy otrzeć skórkę. Sok wycisnąć z całego owocu, 3 łyżkami skropić rybę, oprószyć solą o odłożyć. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, kalarepkę obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki, groszek konserwowy osączyć. Przygotować sos: imbir obrać i posiekać, połączyć z sosem sojowym resztą soku z cytryny i skórką cytrynową. W woku porcjami rozgrzewać olej, smażyć na nim ryby. Dodać warzywa, smażyć jeszcze przez 5 minut, wlać sos, przyprawić pieprzem i solą do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.