Składniki:
- 2 filety łososia
- 3 łyżki oleju
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kolorowy pieprz w ziarenkach
- 2 szklanki białego wina
- ½ łyżeczki szafranu
- 1,4 dkg żelatyny
- suszona pietruszka
- bazylia
- oregano, lub inne ulubione zioła
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kawałki łososia posmarować olejem. Seler i pietruszkę drobniutko posiekać, rybę obtoczyć w ziołach, kolorowym pieprzu i warzywach. Całość polać winem i włożyć do gorącego piekarnika 200 stopni C na około 30 minut. Od czasu do czasu skropić odrobiną wina. Szafran połączyć z sokiem z cytryny. W ½ litra wody rozpuścić żelatynę, połączyć obie substancje i podgrzać, prze cały czas mieszając. Upieczone i wystudzone dzwonka łososia wyłożyć na półmisek i polać ostudzoną żelatyną z sokiem.