Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże narodzenie

Karp z kminkiem

Składniki: 1 karp około 1 ½  kg 5 dkg słoniny 7 dkg masła 2 łyżki mąki 2 łyżeczki sproszkowanego kminku ½ szklanki rosołu rybnego natka pietruszki kilka plasterków cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę oczyścić, wypatroszyć, umyć odfiletować. Połówki karpia naciąć w kilku miejscach i nacięte miejsca posypać  zmielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące. W rondlu…

Karp w pomarańczach z nutką imbiru

Składniki: 1 karp około 2 kg 5 łyżek dżemu pomarańczowego z imbirem sok z 3 pomarańczy 1 obrana pomarańcza 6 ząbków czosnku 7 łyżek posiekanego tymianku ½ szklanki oliwy ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Dżem pomarańczowy z imbirem, sok z trzech pomarańczy, wymieszać…

Wigilijny filet z karpia w sosie musztardowym

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju 2 białe części pora 2 pomidory 1 łyżka masła sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem,…

Wigilijny karp w maśle

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 pomidor kilka listków szpinaku sok z cytryny sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda…