Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny filet z karpia w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1,5 kg
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białe części pora
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, udusić na nim pory i pomidora, przyprawić, odstawić. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia układać porcje ryby, polać oliwą wymieszaną z musztardą, piec 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć przygotowane wcześniej pory z pomidorami, na warstwie porów ułożyć porcje ryby, piec kolejne 5 minut i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *