Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp w maśle

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1,5 kg
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • kilka listków szpinaku
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, wyfiletować, dokładnie umyć, wysuszyć, podzielić na porcje. Porcje ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Umyte i osuszone listki szpinaku pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, smażyć na nim ryby aż lekko się zarumienią. Usmażone porcje ryby odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym tłuszczu smażyć chwilę pomidory i szpinak, powstałym sosem polać porcje ryby i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *