Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny łosoś z warzywami z wody

Składniki:

  • 50 dkg filetów z łososia ze skórą
  • 1 por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu 3% lub łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina mielonego imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu

    Sposób przyrządzenia:
    Na suchej patelni lekko zezłocić nasiona sezamu. Sos sojowy, miód, imbir i ocet dokładnie wymieszać. Umyty i osuszony filet  z łososia podzielić na porcje, przełożyć do torby foliowej, dodać przygotowaną wcześniej marynatę, torbę zwinąć, potrząsając nią wymieszać porcje ryby z marynatą, odłożyć na 30 minut. Obsączone z marynaty porcje ryby ułożyć na blaszce do pieczenia, obsypać nasionami sezamu i drobniutko pokrojoną białą częścią pora. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 5 – 10 minut. Podawać z warzywami z wody.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *