Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag wędzonego boczku cebula 2 kiszone ogórki olej kilka łyżek bulionu warzywnego kilka łyżek majonezu kminek natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować z dodatkiem kminku po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry. Następnie pokrojony boczek przesmażyć z posiekana cebulką i dodać do ziemniaków. Wrzucić jeszcze pokrojone…
Tag: boczek
Boczek
Boczek z sosem śliwkowym
by Halina Burak • • 0 Comments
Składniki: 0, 75 l wody 25 dag wędzonego boczku 25 dag mieszanki suszonych owoców 3 łyżki cukru 2-3 łyżki powideł sól Sposób wykonania: Boczek pokroić na plastry, które zalać osoloną wodą i gotować. Gdy boczek będzie prawie miękki dodać owoce i gotować całość od zupełnej miękkości. Na sam koniec dodać powidła. Sos idealny do klusek…
Grzyby
Salceson z grzybów z jajkiem
by Asia Dutka • • 0 Comments
Składniki: 25 dag grzybów 2 cebule 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 10 dag wędzonego boczku ½ łyżeczki kminku tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby zalać wodą i kilka minut pogotować. W między czasie przesmażyć posiekaną cebulkę. Następnie grzyby pokroić i dodać do cebulki razem z boczkiem i 5 ugotowanymi jajkami. Całość…
Zupy
Zupa szczawiowa z koperkiem
by Dorota Romanowicz • • 0 Comments
Składniki: 2 l wywaru 1 kg świeżego szczawiu pęczek koperku 1 szkl. kwaśnej śmietany 8 jajek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Wywar doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego posiekany szczaw. Gotować kilkanaście minut. W między czasie ugotować jajka na twardo. Następnie zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Pod koniec zabielić śmietaną. Podawać…