Nadzienie:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 25 dag sera białego
- 4 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
- sól
- 4 dag masła lub stopionej słoniny
- (20 dag śmietany)
Składniki: ½ kg białego sera – półtłustego 4 cebule dymki (1 duża ewentualnie) pęczek szczypiorku odrobina ostrej papryki sól pieprz śmietana (kwaśna) Sposób przyrządzenia: Ser ucieramy ze śmietaną solą i pieprzem, papryką dodajemy pokrojoną drobno cebule i szczypiorek, mieszamy. Ser ten nadaje się idealnie do kanapek, do pomidorów, ziemniaków gotowanych w mundurkach albo do znanej…
Składniki: 50 dag. ziemniaków 15 dag. białego sera 20 dag. świeżych liści szpinaku 1 żółtko 1 jajko 10 dag. mąki 2 łyżki parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić , obrać ze skórki i przepuścić przez praskę razem z białym serem. Z liści szpinaku odciąć ogonki, a liście posiekać. Do masy ziemniaczano-serowej…
Składniki: 25 dkg gotowanych ziemniaków 25 dkg białego tłustego sera 6 łyżek mąki pszennej 1 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 3 dkg masła 1 szklanka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki i ser skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę, jajka, sól i cukier, starannie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować na grubość…