Nadzienie:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 25 dag sera białego
- 4 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
- sól
- 4 dag masła lub stopionej słoniny
- (20 dag śmietany)
Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: opłukać, obrać, ugotować ziemniaki (lub ugotować w mundurkach, obrać), zemleć wraz z serem. Cebulę lekko zrumienić na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się, dodać trochę wody. Nastawić wodę z solą do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą w odą, osączyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz wydawać. Podawać z młodą kwaśną śmietaną.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza