Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z płuckami Magdy

Nadzienie:

  • 75 dag płucek
  • 4 dag cebuli
  • 5 dag tłuszczu
  • liść bobkowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 bułka czerstwa

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 5 dag słoniny lub masła

Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Nastawić wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania ciasta. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, osączyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Oblać tłuszczem i zaraz wydawać.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Magdalena Bojsza


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *