Nadzienie:
- 75 dag płucek
- 4 dag cebuli
- 5 dag tłuszczu
- liść bobkowy
- sól
- pieprz
- 1 bułka czerstwa
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
- sól
- 5 dag słoniny lub masła
Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym. Bułkę namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć. Cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Nastawić wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania ciasta. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, osączyć, wyłożyć na ogrzany okrągły półmisek. Oblać tłuszczem i zaraz wydawać.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza