Nadzienie:
- 30 dag mięsa ugotowanego
- 1 bułka czerstwa
- 3 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- pieprz
- sól
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajo
- 1/4 szklanki wody
- sól
- 5 dag słoniny lub masła do polania
Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: mięso opłukać, ugotować do miękkości. Bułkę namoczyć w .wodzie, odcisnąć. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić. Ugotowane mięso zemleć z odciśniętą bułką, wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól i pieprz; nadzienie ma być pulchne, jeżeli jest zbite, rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zarobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na okrągły, ogrzany półmisek, polać słoniną ze skwarkami lub masłem, zaraz podawać.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza