Nadzienie:
- 1,25 kg kapusty cukrowej
- sól
- 5 dag tłuszczu
- 4 dag cebuli
- pieprz
- 20 dag sera białego
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 jajo
- 3/4 szklanki wody
- sól
- 4 dag masła lub słoniny przetopionej
Sposób przyrządzenia:
Sporządzić nadzienie: kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, odciągnąć przez wygotowane płótno lub poczwórnie złożoną gazę. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Kapustę zemleć w maszynce, wymieszać z cebulą i tłuszczem, przysmażyć, dodać sól, pieprz i pokruszony ser. Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta. Przygotować tłuszcz do polania pierogów. Zrobić ciasto pierogowe, sporządzić pierogi. Pierogi ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz podawać. Nadzienie do tych pierogów można sporządzić także bez sera.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Magdalena Bojsza