Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 10 dag masła (lub margaryny)
- 1 białko
Farsz:
- 11/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 szklanka zmielonego białego sera
- 1 jajko
- trochę kwaśnej śmietany
- pieprz, sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Dobrze ogrzaną mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej wgłębienie. To miejsce na rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Lekko posypujemy drożdże mąką. Gdy rozczyn podrośnie, wbijamy jajka i żółtka, wlewamy roztopione masło i starannie wyrabiamy ciasto ręką. Po 20 minutach powinno nie przyklejać się do rąk i miski. Stawiamy ciasto w ciepłym miejscu aby urosło.
Przygotowanie nadzienia:
Kaszę dokładnie przebieramy, wsypujemy do rondla i zalewamy gorącą, osoloną wodą. Powinno wystarczyć 11/2 szklanki. Gdy kasza wchłonie wodę, a ma się prażyć na niewielkim ogniu, przykrywamy ją szczelnie i stawiamy do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach. Wystudzoną kaszę mieszamy z serem, dodajemy sporo pieprzu, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z ciasta lub roztopionym masłem.
Połączenie w całość:
Dobrze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i wykrawamy filiżanką spore krążki. Kładziemy nadzienie i zlepiamy pierożki. Układamy ciasto na wysmarowanej masłem i posypana mąką blasze. Czekamy aż jeszcze podrośnie i wtedy smarujemy białkiem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Mają być rumiane i dobrze wypieczone.
Przepis nadesłano na „II Konkurs pierogowy” Autor: Monika Celuch