Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Składniki:
Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła (lub margaryny)
  • 1 białko

Farsz:

  • 11/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 szklanka zmielonego białego sera
  • 1 jajko
  • trochę kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Dobrze ogrzaną mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej wgłębienie. To miejsce na rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Lekko posypujemy drożdże mąką. Gdy rozczyn podrośnie, wbijamy jajka i żółtka, wlewamy roztopione masło i starannie wyrabiamy ciasto ręką. Po 20 minutach powinno nie przyklejać się do rąk i miski. Stawiamy ciasto w ciepłym miejscu aby urosło.
Przygotowanie nadzienia:
Kaszę dokładnie przebieramy, wsypujemy do rondla i zalewamy gorącą, osoloną wodą. Powinno wystarczyć 11/2 szklanki. Gdy kasza wchłonie wodę, a ma się prażyć na niewielkim ogniu, przykrywamy  ją szczelnie i stawiamy do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach. Wystudzoną kaszę mieszamy z serem, dodajemy sporo pieprzu, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z ciasta lub roztopionym masłem.
Połączenie w całość:
Dobrze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość palca i wykrawamy  filiżanką spore krążki. Kładziemy nadzienie i zlepiamy pierożki. Układamy ciasto na wysmarowanej masłem i posypana mąką blasze. Czekamy aż jeszcze podrośnie i wtedy smarujemy białkiem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Mają być rumiane i dobrze wypieczone.
Przepis nadesłano na „II Konkurs pierogowy” Autor: Monika Celuch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *