Witam serdecznie, poniżej przepis na moje ulubione pierogi które każdy z łatwością przygotuje! Zasmakują wszystkim tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty i poszukują nowych smaków. Podaję składnik oraz przygotowanie zarówno ciasta jak i farszu. Najlepiej jest zacząć od przygotowania ciasta, które jest podstawą przepisu.
Składniki :
Ciasto :
- 0,5 kilograma mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 220 ml wody
- szczypta soli
Farsz :
- 15 dag szynki wędzonej
- 15 dag sera żółtego (tartego)
- 1 jajko
- bułka tarta
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Ciasto :Należy mieszać mąkę, masło, żółtko i sól jednocześnie dodając wodę. Po zagnieceniu ciasta rozwałkować je na stole. Najlepiej jest posypać lekko mąką miejsce wałkowania ciasta – nie będzie się ono w ten sposób przyklejało do stołu. Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie tak, żeby nie rozpadało się przy jego sklejaniu. Czas na wykrojenie z ciasta kółek – można wyciąć je np szklanką lub kupić w sklepie specjalna foremkę do wykrajania i sklejania pierogów.
Farsz : Szynkę pokroić bardzo drobno, dodać do niej ser surowe jajko i gałkę muszkatołową. Całość wymieszać i dodać bułkę tartą w takiej ilości żeby farsz zyskał gęstą konsystencję. Mamy już gotowe ciasto i farsz, na każde kółko należy nałożyć trochę farszu i skleić pierogi. Farszu nie można nałożyć za dużo gdyż wtedy ciężko jest zakleić pierożki i mogą się one rozpaść. Sklejając pierożki, zaginaj lekko ciasto. Pierożki gotować w osolonym wrzątku.
Podawać same, z roztopionym masłem lub z sosem samodzielnie
przygotowanym (ketchup+majonez) lub kupnym.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Beata Turczyńska