Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- po szczypcie cynamonu, goździków
Farsz:
- powidła śliwkowe
Sposób przyrządenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy za pomocą szklanki krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej lnianą, czystą ściereczką tacy. Tak przygotowane pierogi układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez 15 minut
Przepis nadesłany na „Konkurs pierogowy II” Gabriela Radosz