Składniki: 8 ziemniaków 20 dkg bekonu lub boczku w plastrach 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki możemy piec w mundurkach lub obrane. Jeśli pieczemy bez obierania należy je dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, głęboko ponacinać w poprzek. W nacięcia wkładamy odpowiednio duże plastry bekonu. Ziemniaki przyprawiamy, zraszamy olejem, do…
Tag: bekon
Sałatki
Sałatka z rukoli i bekonu
by Gosia Stasik • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie rukoli 25 dag bekonu 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Bekon pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie rukolę oczyścić i wrzucić do miski. Posypać ją skwarkami bekonu oraz startym parmezanem.…
Szczupak
Roladki ze szczupaka w sosie z mango
by Tamara Wojtaś • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry mrożonego szczupaka sok z cytryny 8 plastrów bekonu sól pieprz 3 łyżki sklarowanego masła 250 ml wywaru z ryby 20 ml rumu 5 łyżek chutney z mango 2 łyżki gorzkiej konfitury z pomarańczy koperek 1 cytryna pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i obłożyć bekonem.…
Wołowina
Zapiekanka z wołowiny i czerwonego wina
by Dorota Krzywda • • 0 Comments
Składniki: 750 g wołowiny 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. Marynaty czosnkowej 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 plastry bekonu ½ szkl. bulionu wołowego 250 g grzybów 1 łyżka pasty pomidorowej 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanych liści oregano 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej Sposób wykonania: Wołowinę zalać marynatą, czerwonym winem i odstawić na 30 minut.…
Przekąski
Tosty z jakiem, boczkiem i pieczarkami
by Ewelina Ćwiek • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki ulubionego chleba 4 jajka 6 pokrojonych w plastry pieczarek 1 pokrojona w plasterki cebula 4 plastry boczku lub bekonu 2 łyżki bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, cebulę i pieczarki, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstały sos odparuje. Kromki chleba opiec w opiekaczu lub …