Składniki: 6 jajek 12 plastrów bekonu lub boczku 1 łyżka masła posiekana natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Foremki do wypiekania mufinków posmarować masłem, każdą wyłożyć 2 plastrami bekonu, posypać natką, wybić w nie po jednym jajku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C przez około 12 minut. Wyłożyć na udekorowany zieleniną półmisek.
Tag: bekon
Jajka
Jajka sadzone na bekonie Haliny
by Halina Miller • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 100 g bekonu 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Bekon pokroić w cienkie plastry po czym przesmażyć go na rozgrzanym maśle. Następnie bekon wyjąć a na pozostałym tłuszczu posadzić jajka. Uważając by żółtka się nie rozpadły. Przed podaniem na talerzach rozłożyć plastry bekonu a na nich posadzone jajka. Oprószyć jeszcze solą…
Zupy
Zupa pikantna z kurczakiem
by Mariola • • 0 Comments
Ziemniaki
Placki z ziemniaków i pieczarek
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag pieczarek cebula 15 dag bekonu 2 jaja 3 łyżki śmietany 2 łyżki maki ½ łyżeczki mielonego kminku sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a bekon pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i poddusić na małym ogniu. W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć…