Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bekon

Sałatka z pomidorków, orzechów i bekonu

Składniki: 300 g małych pomidorków 1 ząbek  czosnku 4 łyżki orzechów włoskich 200 g liści szpinaku kilka listków bazylii 8 plastrów bekonu 2 łyżki czerwonego wina 150 g sera camembert 6 łyżek oliwy z oliwek Sposób wykonania: Pomidory przekroić na połówki, czosnek i orzechy posiekać, szpinak pokroić w paseczki, bekon i ser w kostkę. Wszystkie…

Bekonowe koreczki z pomidorkiem i śliwkami

Składniki: 12 małych pomidorków 12 śliwek suszonych bez pestek 12 długich, cienkich plastrów bekonu (boczku ) 2 łyżki oleju tymianek świeża bazylia Sposób wykonania: Pomidory naciąć na krzyż po czym do każdego pomidorka wbić śliwkę w miejsce nacięcia. Całość  owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczka. Następnie oprószyć tymiankiem i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. Na sam…

Kiełbaski z serem w bekonie

Składniki: 8 kiełbasek 200 g żółtego sera 8 plastrów bekonu olej 3 pory 2 łyzeczki oleju 3 łyżeczki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbaski lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym je przekłuć wzdłuż aby powstała mała kieszonka do której włożyć plasterki sera. Całe kiełbaski owinąć plasterkami bekonu, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika…

Ziemniaki zapiekane z bekonem i pomidorami

Składniki: 4 duże ziemniaki 2 pomidory 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach 2 łyżki masła 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, ugotować, schłodzić, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w słupki. Na rozgrzanej patelni wytopić boczek, dodać cebulę, smażyć kilka minut nie rumieniąc, schłodzić. Ziemniaki wymieszać…

Ziemniaki w mundurkach z bekonu

Składniki: 12 ziemniaków 12 dużych plastrów boczku lub bekonu 20 dkg tartego sera szczypta nasion kminku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, zalać wrzątkiem, gotować 20 minut, odcedzić lekko schłodzić. Skompletować połówki ziemniaków tak żeby pasowały do siebie, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku. Pomiędzy połówki…