Składniki: 3 bakłażany 1 cebula 1 pomidor 1-2 łyżki oliwy sok z cytryny natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Z bakłażanów odciąć czubki i wydrążyć pestki po czym wstawić je do rozgrzanego piekarnika i lekko opiec. Następnie je wyjąć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać i pokroić w cząstki a cebule…
Tag: bakłażan
Zupy
Zupa z czterech warzyw
by Aleksandra Grala • • 0 Comments
Składniki: 1 l bulionu 1 jajko 1 bakłażan 2 cukinie 3 pomidory 2 dymki ze szczypiorkiem 1 łyżka sosu sojowego olej sól pieprz Sposób wykonania: Dymkę posiekać, bakłażana pokroić w kostkę a cukinie w plasterki. Całość wrzucić na rozgrzany olej i smażyć około 1 minuty. Następnie zalać je bulionem i dodać jeszcze pokrojone pomidory. Całość…
Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażana i cukinii
by Ewa Samsel • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 3 cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku garstka posiekanych liści tymianku 4 łyżki oliwy sól pieprz 3 łyżki startego parmezanu 8 łyżek startej mozzarelli Sposób wykonania: Bakłażana oraz cukinie pokroić w kostkę, cebulę posiekać a czosnek rozgnieść. Wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć folią…
Bakłażany
Smażony bakłażan
by Marek Przybyszewski • • 0 Comments

Składniki: 1 duży bakłażan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm ¼ szklanki jasnego sosu sojowego oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster polać sosem sojowym, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie aż będą wystarczająco miękkie. Podawać solo lub jako dodatek…
Warzywa
Marynowane warzywa z grilla
by Arek Błoński • • 0 Comments

Składniki:
- 2 przekrojone wzdłuż młode cukinie
- 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki czerwona papryka
- 1 duża, oczyszczona, pokrojona na ćwiartki żółta papryka
- 1 pokrojony w plastry bakłażan
- 1 bulwa kopru włoskiego pokrojona wzdłuż na ćwiartki
Marynata:
- ½ szklanki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki
- sól, pieprz
