Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Tarta cytrynowo-migdałowa

Składniki: 200 g mąki 100 g  masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…

Jabłecznik z rodzynkami

Składniki: 3-4 jabłka garść rodzynek lub suszonych moreli 8 łyżek maki 8 łyżek cukru 25 dag margaryny 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany cynamon sok z cytryny tłuszcz bułka tarta cukier puder wymieszany z cynamonem sól Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem ze szczyptą cynamonu, soli i proszku do pieczenia. Następnie…

Bakaliowy sprzątacz

Składniki

  • 1/2kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 10 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • kisiel wedle uznania najlepiej pasuje czerwony
  • 3 łyżki kakao
  • dżem wedle uznania

Dodatkowo:

  • bakalie wszystkie możliwe jakie mamy pod ręką
  • rodzynki, morele, orzechy, figi skórka pomarańczowa, śliwki suszone


Sposób przyrządzenia:

Zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części jedną rozwałkować wyłożyć na blaszkę,
do drugiej dodać kakao .Obie części jasną i ciemną schłodzić w lodówce. Ciasto na blaszce posmarować dżemem i wyłożyć pokrojone bakalie. Na bakalie zetrzeć ciemne ciasto wyłożyć pianę (ubić białka, a na końcu dodać kisiel) na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec około godziny. Po upieczeniu można polać polewą. Zamiast bakalii można dodać wiśnie z syropu. Ciasto jest wyśmienite.
Przepis nadesłano na Ekspresowy konkurs bakaliowy. Autor: Dominika Ołdziejewska