Składniki:
-
- 300 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Składniki: 200 g mąki 100 g masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…
Składniki: 3-4 jabłka garść rodzynek lub suszonych moreli 8 łyżek maki 8 łyżek cukru 25 dag margaryny 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany cynamon sok z cytryny tłuszcz bułka tarta cukier puder wymieszany z cynamonem sól Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem ze szczyptą cynamonu, soli i proszku do pieczenia. Następnie…
Składniki: 12 dag mąki pszennej 5 dag masła 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 30 dag mąki 1 l przegotowanego mleka 3 łyżki masła 1 szkl. miodu 10 dag orzechów i migdałów 5 dag orzechów laskowych 4 łyżki rodzynek ½ szkl. cukru 3 żółtka 1 laska wanilii rum tłuszcz i mąka…
Dodatkowo:
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części jedną rozwałkować wyłożyć na blaszkę,
do drugiej dodać kakao .Obie części jasną i ciemną schłodzić w lodówce. Ciasto na blaszce posmarować dżemem i wyłożyć pokrojone bakalie. Na bakalie zetrzeć ciemne ciasto wyłożyć pianę (ubić białka, a na końcu dodać kisiel) na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec około godziny. Po upieczeniu można polać polewą. Zamiast bakalii można dodać wiśnie z syropu. Ciasto jest wyśmienite.
Przepis nadesłano na Ekspresowy konkurs bakaliowy. Autor: Dominika Ołdziejewska