Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Wielkanocna strucla z bakaliami

Składniki :

  • 20 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 125 ml letniego mleka
  • 500 g mąki
  • 240 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 70 g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g rodzynków sułtańskich
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej


Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w mleku. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać 180 g roztopionego masła, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dodać bakalie i skórkę z cytryny, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z ciasta uformować owalny bochenek. Wałkiem wzdłuż na cieście zrobić wgłębienie, jedną część strucli nałożyć na drugą. Piec ok. 60 minut. Resztę masła roztopić, polać gorące ciasto i obficie posypać cukrem pudrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska

 

Łatwy piernik z bakaliami

Składniki: 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka cukru 50 dag mąki 4 łyżki miodu 1/2 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki kakao proszek do pieczenia(łyżeczka) cynamon przyprawa do piernika bakalie Sposób przyrządzenia: Masło, cukier, miód rozpuścić w garnku, wsypać kakao, cynamon i trochę przyprawy do piernika. Do ostudzonej masy dodać jajka, mleko,  mąkę wymieszaną…

Pyszny piegusek z bakaliamii

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 7 jajek (białka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag. bakalii
  • gotowy lukier


Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę, mak, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubić. Do ubitych białek dodawać stopniowo suche składniki, stopione i przestudzone masło i bakalie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu polać lukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska

Dziad z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • można dodać również rodzynki

Sposób przyrządzenia :
Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać pokrojone w plasterki jabłka. Ciasto przełożyć do foremki. Foremki można nie smarować, bo jest olej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dominika Ołdziejewska