Składniki: 40 dag mąki pszennej kostka masła 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko cukier waniliowy 20 dag różnych orzechów 15 dag moreli 15 dag fig 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 10 dag daktyli 2 łyżki masła 10 dag cukru 0,5 l śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieć…
Tag: bakalie
Ciastka
Babeczki z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:500g mąki,40 g drożdży,120 g cukru,1 filiżanka letniego mleka,375g margarynypół łyżeczki soli,starta skórka z polowy cytryny i 1 pomarańczy,5 jajek,150 g rodzynek,parę posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia:Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki oraz drożdże wymieszać i wlać w zagłębienie. Po około 15 minutach dodać pozostałe…
Indyk
Indycze klopsy z figami i orzechami
by Marek • • 0 Comments
Składniki: 5 grubych kromek czerstwego chleba ½ szkl. suszonych fig 1 żółta cebula 2 gałązki szałwii 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko ½ szkl. posiekanych orzechów pieprz Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać namoczone kromki chleba, posiekane figi i szałwie oraz cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać jeszcze orzechy oraz pieprz…
Makarony
Rigatoni z bakaliami
by Artur C • • 0 Comments
Składniki: 1 szalotka ¼ pęczka majeranku 2 grube tosty 1 kg mielonego kurczaka 1 białko ¼ szkl. prażonych posiekanych orzechów włoskich ciasto na makaron ½ szkl. rodzynek Sposób wykonania: Chleb namoczyć w wodzie po czym odcisnąć i dodać do mielonego mięsa, wówczas dodać jeszcze jajko, posiekaną szalotkę, orzechy oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Następnie ciasto…
Sernik
Sernik z bakaliami
by Dominika Ołdziejewska • • 0 Comments
Składniki:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka śmietany
- 40 dag zmielonego twarogu
- 15 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 15 dag bakalii
Na masę serową:
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, jajka, cukru i śmietany wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, do twarogu dodać cukier, budyń w proszku i jajka, utrzeć na gładką, puszystą masę, bakalie opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do sera, schłodzoną śmietankę ubić, delikatnie wymieszać z masą twarogową, wyłożyć na ciasto, wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika, kiedy powierzchnia się zrumieni, przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec ok. 1 godz., po wyjęciu posypać cukrem pudrem i wiórkami skórki pomarańczowej.
Przepis nadesłany na Ekspresowy konkurs bakaliowy przez Dominika Ołdziejewska.