Składniki
- 1/2kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 10 jajek
- szklanka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- kisiel wedle uznania najlepiej pasuje czerwony
- 3 łyżki kakao
- dżem wedle uznania
Dodatkowo:
- bakalie wszystkie możliwe jakie mamy pod ręką
- rodzynki, morele, orzechy, figi skórka pomarańczowa, śliwki suszone
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy części jedną rozwałkować wyłożyć na blaszkę,
do drugiej dodać kakao .Obie części jasną i ciemną schłodzić w lodówce. Ciasto na blaszce posmarować dżemem i wyłożyć pokrojone bakalie. Na bakalie zetrzeć ciemne ciasto wyłożyć pianę (ubić białka, a na końcu dodać kisiel) na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec około godziny. Po upieczeniu można polać polewą. Zamiast bakalii można dodać wiśnie z syropu. Ciasto jest wyśmienite.
Przepis nadesłano na Ekspresowy konkurs bakaliowy. Autor: Dominika Ołdziejewska