Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bakalie

Sałatka z kurczaka i rodzynek

Składniki: • 10 dag gotowanego ryżu 25 dag pieczonego kurczaka 5 dag rodzynek 25 dag ananasa ½ łyżeczki curry 1 łyżka posiekanych migdałów 100 ml majonezu 1 łyżka jogurtu 1łyzeczka dżinu Sposób wykonania: Ananasa pokroić w kosteczkę, kurczaka w paseczki a rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie . Następnie ryż wymieszać z ananasem, migdałami, rodzynkami oraz…

Mazurek twarogowy z bakaliami

Składniki: 1 kg sera twarogowego 6 jajek 30 ag cukru 20 dag masła 3 ugotowane ziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ laski wanilii 10 dag rodzynek 5 dag migdałów 2 łyżki pokruszonych herbatników Sposób wykonania; Blachę wysmarować dość grubo masłem, posypać pokruszonymi herbatnikami. Następnie ser razem z ziemniakami zemleć w maszynce a żółtka utrzeć razem…

Smaczny kisielek z bakaliami

Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować.  Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek     i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…

Blok czekoladowy z bakaliami Dominiki

Składniki500 g mleka w proszku1 szklanka cukru1 kostka margaryny lub masła3/4 szklanka wody5 łyżek kakaobakalie : rodzynki, orzechy itp. ciastka, wafelki(pokruszyć) Sposób przyrządzenia:Masło, kakao, wodę i cukier zagotować, rozpuścić. Do lekko ostudzonej masy dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając. Wrzucić bakalie, ciastka i dokładnie wymieszać. Masę rozprowadzić w przygotowanej formie.

Szybkie ciasto z bakaliami

Składniki :

  • 3 duże jabłka
  • 250 g rodzynek
  • 250 g migdałów
  • 250 g orzechów włoskich (posiekać)
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 0,5 szklanki oleju


Sposób przyrządzenia:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Następnie wrzucamy do miski i dodajemy wg listy kolejne składniki. Odstawiamy na 25 minut. Potem dokładnie mieszamy i wkładamy do formy. Pieczemy 50 min w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia. Bakalie można dodawać wedle uznania.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez: Dominika Ołdziejewska